Tiedote nuorille 18.1.2023 – kohden nuorten pyöräretkileirejä 2023

Olemme astuneet uuteen vuoteen – vuodesta 2022 vuoteen 2023. Olemme myös jo ehtineet ottaa ensiaskeleet alkaneen vuoden tiellä.

Vuoden 2023 suunnittelut ja valmistelut ovatkin nyt vahvasti käynnissä. Vuoden sisältöä on tietysti suunniteltu ja hahmoteltu alustavasti jo pitkään – rukoillen ja Herran johdatusta ja tahtoa etsien ja kysyen. Nyt, vuoden alussa, kokonaisuutta ja yksityiskohtia työstetään, viimeistellään ja hiotaan tarmokkaasti. Ne myös hahmottuvat ja tarkentuvat parhaillaan vauhdikkaasti.

Kaikki, mitä tulemme seurakuntana tänäkin vuonna tekemään, tähtää siihen, että seurakunta rakentuu ja vaeltaa Herran pelossa ja lisääntyy Pyhän Hengen virvoittavasta vaikutuksesta (Ap. t. 9:31).

Vuodesta 2022

Teimme vuoden 2022 aikana – paljojen kokouksiemme ja laaja-alaisen muun seurakuntaelämän ohessa – yhdessä lukuisia nuorten pyöräretkiä; pyöräilimme jos jonkin kilometrin, vieraillen ja retkeillen monissa eri paikoissa ja monenlaisissa kohteissa.

Ajoimme teillä, poluilla, metsissä, puistoissa ja jäällä; korkeilla ja jylhillä paikoilla sekä suurissa syvänteissä; auringon paisteessa ja helteellä sekä viileissä ja kylmissä olosuhteissa; myötä- ja vastatuulessa; sateessa ja lumisateessa; valoisalla ja pimeällä. Näimme paljon hienoja maisemia ja näyttäviä luontokohteita – näkymät hienoista kallioista, jyrkänteistä, harjuista, luolista, kivistä, kivikoista, metsistä, puista, järvistä, vesistöistä ja virtaavista vesistä ovat piirtyneet silmiimme. Retkillämme myös tulistelimme, rakentelimme, pelailimme, kiipeilimme, seikkailimme, askartelimme ja harjoittelimme monenlaisia luontoliikkujan taitoja.

Tästä kaikesta meille karttui kosolti hyviä ja kauniita muistoja, paljon hienoja yhteisiä kokemuksia sekä moninaista sydämen rikkautta.

Mikä kaikkein oleellisinta ja tärkeintä on, on se, että opimme retkillämme runsaan rukoilemisen ja Raamatun lukemisen ja tutkimisen kautta yhä enemmän tuntemaan Herraa ja sitä, "...mikä on Jumalan tahto, mikä hyvää ja otollista ja täydellistä" (Room. 12:2). Pyöräretkiemme pääasia ei koskaan ole – kuten hyvin tiedätte – pyöräileminen, vaan itse Herra ja hänen etsimisensä; polkupyörät ovat meille vain välineitä mahdollistamaan sen, mitä olemme tekemässä eli siirtymisemme kohteesta toiseen ja ylipäätänsä kokoontumisemme ja yhdessäolomme.

Vuodesta 2023

Herran eteemme avaamana vuotena 2023 tulemme – kokouksiemme ja muun seurakuntaelämän ohessa – jatkamaan erilaisten pyöräretkien ja -matkojen tekemistä.

Tulemme siis jälleen sekä kokoontumaan pyörillä yhteen että liikkumaan pyörillä paljon.

Menettelemme ja toimimme pitkälti muutenkin jo tutuiksi tullein, kaikkien hyvin oppimin, tavoin: vietämme retkillämme mahdollisimman paljon aikaa yhdessä; tarkkaamme ympärillämme nähtäviä Herran kätten töitä, niitä, joissa "...hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä..." (Room. 1:20); einehdimme ja evästämme yhdessä; teemme monenlaisia mielenkiintoisia ja elämän taitoja kerryttäviä asioita yhdessä.

Ennen kaikkea tulemme retkillämme jälleen harrastamaan sitä, mikä on tärkeintä, eli huutamaan avuksi Herraa ja hänen nimeään. "Pakene nuoruuden himoja, harrasta vanhurskautta, uskoa, rakkautta, rauhaa niiden kanssa, jotka huutavat avuksensa Herraa puhtaasta sydämestä" (2. Tim. 2:22).

Tulevia retkiä ja tilanteita on jo ehditty suunnittelemaan paljonkin. Tulemme edessämme olevina päivinä suuntaamaan sekä muutamiin jo tutuiksi tulleisiin kohteisiin että myös lukuisiin sellaisiin kohteisiin, joissa emme ole ennen käyneet ja vierailleet. Kuten viime vuonna, osa retkistämme tulee olemaan lyhyempiä, osa pidempiä. Jokainen retki tulee taas sisältämään sekä uutta nähtävää että myös muita uutukaisia ja mielenkiintoisia elementtejä ja ulottuvuuksia.

Varustaudutaan näihin päiväretkiimme pyörä- ja päiväretkelle kuuluvin tutuin varustein eli aivan samoin kuin aiemminkin. Mahdollisista lisähuomioista ja poikkeuksista ilmoitetaan ja tiedotetaan aina erikseen ja mahdollisimman hyvissä ajoin.

Toivomus

Pyöräretkiemme yhteydessä on esitetty toivomus pidemmästäkin yhdessä tehtävästä pyörämatkasta: "Voisimmeko järjestää ja tehdä pyörämatkan, joka ei kestäisi vain yhtä päivää tai osaa siitä, vaan joka sisältäisi yöpymisiäkin, yhden tai useamman?" Asian esille nousemisen yhteydessä virinneessä innostuneessa keskustelussa esitettiin jo matkan sisällöstä ja suunnastakin jonkinlaista pientä toivetta.

Vaikka ehdotukset olivat oikeinkin hyviä, aina on kuitenkin tärkeää pysähtyä ja miettiä asioita eri näkökulmista ajan kanssa ja seurakunnan Herran, Jeesuksen Kristuksen, edessä.

Voisimmeko järjestää ja tehdä toivotunlaisen matkan? Löydämmekö aikaa seurakunnan muiden tilanteiden, rakentumisen, tarpeiden ja työn keskellä, ja voimmeko irroittaa vastuunkantajiamme seurakunnan muista tarpeista ja tehtävistä matkaan? Tuoko tällainen matka jotain merkittävää lisäarvoa, hyötyä ja rakentavuutta suhteessa lyhyempiin, päiväretkimatkoihin? Onko rakentavuutta niin paljon, että matkan hengellinen arvo ja siihen käytetty aika ja muut resurssit ovat tasapainossa ja hyötysuhteessa keskenään?

Kohden pyöräretkileirejä

Mietittyämme asiaa ja mm. edeltäviä kysymyksiä jonkin aikaa olemme päätyneet siihen, että vastaamme esitettyyn toivomukseen ja pyyntöön iloiten myöntävästi.

Aloimmekin hetimiten hahmotella ja suunnitella lyhyempien pyöräretkien lisäksi toivomuksen mukaista kokonaisuutta.

Päätimme lisäksi niin, että tulemme tekemään yhdessä muutamankin pidemmän pyörämatkan, ensin lyhyemmän ja sen jälkeen vielä jonkin verran pidemmän. Lyhyemmällä, muutaman päivän kestävällä, matkalla muun ohessa varmistelemme ja hiomme valmiuksia pidempikestoiseen pyörämatkaan.

Matkojemme kohteet, reitit, aikataulut, kestot ja muut yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin, kuten myös matkoilla lävitse käytävät Raamatun opetukset tarkentuvat myöhemmin.

Pyöräretkileirit tullaan kuitenkin joka tapauksessa toteuttamaan tämän vuoden kesäkuukausien aikana tai niiden tuntumassa – joissakin sopivissa ajankohdissa ja tilanteissa.

Tiedotamme näistä matkoista mukaan pääseville ja lähteville myöhemmin tarkemmin lisää.

Valmistautumisen ja varustautumisen aika

Kuukaudet vierivät nopeasti, ja kesäkuukaudet, jotka ehkä nyt talvella tuntuvat olevan kaukana, tulevat kyllä tänäkin vuonna nopeasti vastaan.

Matkoille lähtevien kannattaa ruveta jo nyt tekemään erilaisia tarpeellisia alustavia valmisteluja. On hyvä käydä esimerkiksi miettimään matkoille tarvittavia varusteita ja tehdä näistä tarvikkeista itselleen muistilistoja.

Tulemme antamaan lisää tärkeitä vinkkejä lähitulevaisuudessa. Matkojamme ennen tulemme myös pitämään tarpeellisen määrän matkapalavereja, joissa vielä käsittelemme yksityiskohtaisesti matkoihin liittyvät huomioitavat asiat.

Matkojen vastuulliseen valmisteluun sisältyy myös ehdottomasti matkojen ja kaiken niihin liittyvän puolesta rukoileminen. Rukoillaankin nyt päivittäin matkojemme puolesta. "Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi äläkä nojaudu omaan ymmärrykseesi. Tunne hänet kaikilla teilläsi, niin hän sinun polkusi tasoittaa. Älä ole viisas omissa silmissäsi. Pelkää Herraa ja karta pahaa. Se on terveellistä sinun ruumiillesi ja virkistävää sinun luillesi" (San. 3:5-8).

Tervetuloa mukaan

Rakkaat nuoret ja varttuneemmatkin!

Jos Herra tahtoo ja me elämme (Jaak. 4:15), edessämme tulee taas olemaan hienoja kuukausia ja päiviä; odottamisen arvoisia kokonaisuuksia ja yksityiskohtia; hengellisesti rakentavia retkiä ja matkoja.

Tervetuloa sekä päiväretkille että pidemmillekin matkoille mukaan!

Mikko Ruotsalainen
18.1.2023

Poimintoja sivuiltamme

Muista, että evankeliumi sisältää myös Jumalan voiman: "Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itsekullekin uskovalle pelastukseksi, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle" (Room. 1:16). Evankeliumi on Jumalan voima. Jumala on sitoutunut evankeliumiinsa ja sen julistukseen; Herran voima lepää evankeliumin yllä. Ottaessasi vastaan evankeliumin, Jeesus vapauttaa sinut voimallaan synnin orjuudesta ja kahleista. Pahojen henkien riepottelemat ja sitomat ihmiset vapautuvat myös henkivaltojen otteesta ja riivaustilastaan. Herra antaa evankeliumin vastaanottaneelle myös voiman elää puhdasta ja uutta elämää Kristuksen yhteydessä.

Lue kirjoitus "Evankeliumin sana" kokonaisuudessaan täältä.