Lasten ja nuorten hengellinen kesäleiri 2022

Leiri tarvitsee meitä ja me tarvitsemme leiriä

Telttakylän portteihin kiinnitettyjä kauniita kukkasia.

Tänäkin vuonna saimme toteuttaa Lasten ja nuorten hengellisen kesäleirin. Leirin toteutuminen on suuri kiitosaihe, kun ottaa huomioon sen, että elämme edelleen epidemia-aikaa. Epidemia huomioitiinkin monin tavoin leirillä: pidettiin huolta turvaetäisyyksistä, varustauduttiin omilla ruuilla jne. Kaikki saatiin kuitenkin jälleen toimimaan hyvin.

Leiri on tärkeä osa Jumalan valtakunnan työtä

Voisi ajatella, että Lasten ja nuorten hengellinen kesäleiri on ihan mukava tapahtuma kesällä muiden tapahtuminen joukossa. Ja onhan se sitäkin. Leiri on kuitenkin ensisijaisesti tärkeä hengellisesti. Leiri on seurakunnan yhteinen ponnistus, joka vaikuttaa mukana olevien lasten ja nuorten koko elämään. Leiri varustaa leiriläisiä monenlaisella tärkeällä pääomalla elämää varten.

Tavoite kirkkaana mielessä

Leirin tavoitetta teroitettiin leirin vastuunkantajien yhteisessä palaverissa ennen leiriä. Leirin tavoite on luoda mahdollisimman hyvät puitteet Jeesuksen etsimiselle ja kohtaamiselle. Jotta tavoite täyttyisi, pitää kaiken toimia erinomaisesti. Tarvitaan paljon suunnittelua, jossa mietitään paitsi lukemattomia yksityiskohtia kuntoon, myös katsotaan kaikkea leirin kokonaisuuden kannalta. Jo pelkästään leirin aikatauluttaminen on oma haasteensa: ollaan isolla joukolla koolla, jolloin esimerkiksi omatoimisiin ruokailuihin menee yllättävän paljon aikaa.

"Totuta poikanen tiensä suuntaan, niin hän ei vanhanakaan siitä poikkea" (San. 22:6).

Leirillä on turvallista ja siellä voi olla oma itsensä

Leirillä huomioidaan kaikessa turvallisuus. Aina on joku, jolle esimerkiksi teltassa nukkuminen on uusi ja jopa vähän jännittävä asia. Silloin tietoisuus siitä, että leirillä valvoo koko ajan yövartija, luo levollista oloa. Leirialue on rajattu selkeästi: rajat opettavat lapsille sekä turvallisuutta että vastuullisuutta; rajojen sisällä voi liikkua vapaasti, mutta niiden ulkopuolelle ei turvallisuussyistä mennä.

Leirillä ei myös tarvitse kenenkään jännittää: osaanko, pärjäänkö? Jokainen saa olla oma itsensä. Jos jotain ei osaa, voi mennä opettelemaan toisten kanssa tai pyytää apua tuntematta huonoutta. Jos pyhäkoululainen haluaa ottaa leirille vaikka unilelun ja vähän kulkea se kainalossa päivälläkin, se on ihan sopivaa.

"Sillä Jumala ei katso henkilöön" (Room. 2:11).

Leiri uudistuu joka vuosi

Olemme saaneet pitää jo monen monta kesäleiriä. Esimerkiksi tämänvuotisessa leiripaikassa olimme nyt jo yhdennentoista kerran.

Leirillä on aina jotain samaa ja myös aina paljon uutta. Tänäkin vuonna leirillä kisailtiin ryhmissä monenlaisissa tehtävissä ja peleissä. Ryhmät pääsivät mm. kokeilemaan metallinpaljastinta etsiessään yhtä pelivälinettä, joka oli haudattuna hiekkaan. Kookospähkinän tunnistaminen silmät sidottuna ei ollut helppoa eikä myöskään sen avaaminen. Jälleen päästiin myös pelaamaan yhdessä rannalla koppipalloa, leikkimään erilaisia vesileikkejä ja herkuttelemaan nuotiolla paistetuilla letuilla. Leirin eri osioissa ja tehtävissä olivat mukana myös suuret ja jännittävät vesilelut: kaksi tukaania ja yksi laama. Tukaaneista kuultiin myös raamattutunneilla.

Me tarvitsemme leiriä

Kesäleiri on jokaiselle mukana olevalle tärkeä. Leiri tarjoaa hyvän mahdollisuuden Jeesuksen kohtaamiseen ja uskossa eteenpäin pääsemiseen.

Leirin raamattutunnit ja pyhäkoulut vievät meidät tärkeiden Raamatun opetusten äärelle. Leirillä on myös mahdollisuus panna kysymyslaatikkoon mielessä olevia uskonelämään liittyviä kysymyksiä, joita sitten käsitellään raamattutunneilla. Pyhäkouluissa ollaan aina yhtä tärkeiden perusasioiden äärellä. Tänä vuonna pyhäkouluissa mm. kertasimme tietokilpailun muodossa kevään pyhäkoulukirjeiden antia ja mietimme, miksi Raamattu on edelleen yhtä tärkeä meille kuin ihmisille, jotka elivät kauan sitten.

"Taivas ja maa katoavat, mutta minun sanani eivät koskaan katoa" (Matt. 24:35).

"Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti" (Hebr. 13:8).

Leiri opettaa meille myös kärsivällisyyttä ja sitkeyttä. On tärkeää säilyttää hyvä mieli, vaikka leirin loppua kohti voimavarat vähän vähenisivätkin. Tänä vuonna leirin viimeinen päivä oli todella helteinen, silti kaikki ahersivat reippaasti purkutöissä loppuun asti. Kun leiri oli purettu, meitä odotti hieno yllätys: saimme virkistäytyä jäätelöllä!

"Niin minä Jumalan armahtavan laupeuden kautta kehoitan teitä, veljet, antamaan ruumiinne eläväksi, pyhäksi, Jumalalle otolliseksi uhriksi; tämä on teidän järjellinen jumalanpalveluksenne" (Room. 12:1).

"Kurjalle ovat pahoja kaikki päivät, mutta hyvä mieli on kuin alituiset pidot" (San. 15:15).

Leiri tarvitsee meitä

Leiriin liittyy paljon tehtävää ja toimitettavaa sekä ennen leiriä että leirin aikana. Jotta kaikki tulee tehdyksi, on tärkeää jakaa vastuut selkeästi. Se, että on mukana tekemässä asioita, luo jokaiselle mukana olevalle kokemuksen siitä, että on vaikuttamassa leirin onnistumiseen. Leirillä opitaan lapsesta asti tarttumaan toimeen ja tekemään erilaisia asioita, mikä on tärkeää muun elämänkin kannalta. Leirillä kaikki nuorimmasta vanhimpaan toimivat rinta rinnan omalla paikallaan.

Herran siunaava ja varjeleva käsi oli leirin päällä

Tänäkin vuonna saimme kokea, kuinka Herra oli kanssamme. Hän antoi meille erinomaisen leirin kaikin tavoin. Kaikki saatiin muutenkin sujumaan hyvin ja haavereilta vältyttiin. Säätkin olivat suotuisat. Vaikka leirin alkupuolella satoi, sateet osuivat hetkiin, jolloin niistä ei ollut meille haittaa. Viimeisen päivän kova helle oli myös kohdillaan: kaikki rakenteet ja varusteet saatiin purettua kuivana talteen. Herra piti meistä huolen. Nyt on mukava muistella leiriä ja jatkaa yhteistä matkaa. Ja tietenkin alkaa suunnitella ensi vuoden leiriä.

"Herra varjelee sinun lähtemisesi ja tulemisesi, nyt ja iankaikkisesti" (Ps. 121:8).

Leirin vastuunkantajat

Poimintoja sivuiltamme

Evankeliumi on aivan jokaiselle ihmiselle tarkoitettu sovituksen sana (2. Kor. 5:19). Jumala ei kuitenkaan pelasta yhtäkään ihmistä väkisin ja ilman ihmisen omaa tahtoa ja ilman ihmisen antamaa lupaa. Jokaisen tulee ottaa evankeliumi henkilökohtaisesti ja omakohtaisesti vastaan, uskoa evankeliumi, tehdä parannus synneistänsä ja alkaa seurata Jeesusta Jumalan sanan, Raamatun, ilmoittamalla totuuden ja kuuliaisuuden tiellä.

Lue kirjoitus "Evankeliumin sana" kokonaisuudessaan täältä.