Terveisiä lasten ja nuorten hengelliseltä kesäleiriltä 2020

Leirin toteutuminen oli pitkään epävarma

Kesä.

Olemme saaneet joka vuosi järjestää lasten ja nuorten hengellisen kesäleirin. Se on ollut aina tärkeä, mutta itsestään selvä asia: kun tulee kesä, tulee myös leiri. Tänä vuonna tilanne oli toisenlainen. Leirin pitämistä harkittiin huolella hyvin lähelle leirin ajankohtaa.

Leiri päätettiin pitää ottaen kaikin tavoin huomioon poikkeustilanteen vaatimat erityisjärjestelyt. Seurakunnan toiminnassa joustavuus on muutenkin tärkeää: siksi nähtiin poikkeuksellinen tilanne myös mahdollisuutena. Luotettiin myös vahvasti siihen, että Herra näkee meidän halumme pitää leiri ja pitää meistä huolta tänäkin vuonna. Esimerkiksi auttaa ottamaan huomioon ja ratkaisemaan kaikki asiat, mihin oli tänä vuonna tärkeää kiinnittää huomiota.

"Sentähden, rakkaat veljeni, olkaa lujat, järkähtämättömät, aina innokkaat Herran työssä, tietäen, että teidän vaivannäkönne ei ole turha Herrassa" (1. Kor. 15:58).

"Tarkkaa, mitä sanon; Herra on antava sinulle ymmärrystä kaikkeen" (2. Tim. 2:7).

Leirille lähtöaamuna satoi kaatamalla

Leiriä edelsi pitkä hyvin sateinen jakso. Varmasti monessa kodissa lähtövalmistelujen lomassa huokaistiin Herran puoleen myös sään osalta. Kun on kyseessä telttaleiri, myös sää on hyvin tärkeä elementti monella tapaa. Luottavaisin mielin saimme kuitenkin olla, koska tiedämme, että kaikki on Herran kädessä. Ihmeellisellä tavalla saimmekin leirin, jonka aikana ei satanut kuin hetken aikaa ja sekin yöllä. Sää oli ihanteellinen: oli lämmintä mutta ei helteistä.

"Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi äläkä nojaudu omaan ymmärrykseesi" (San. 3:5).

Leirin tavoitteena on etsiä Herraa

Totuttuun tapaan leirillä oltiin paljon sanan äärellä sekä raamattutunneilla että myös pyhäkouluissa. Raamattutunnit rakennettiin tänäkin vuonna leiriläisten kysymysten perusteella etsien niihin Raamatun vastauksia. Vaikka Raamattu on syntynyt vuosituhansia sitten, sen sana soveltuu erinomaisesti meidänkin elämämme tilanteisiin.

"Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa" (2.Tim. 3:16).

Kysymyksiä ja vastauksia kuunneltiin tarkkaan: monet mieltä askarruttaneet kysymykset saivat vastauksen.

"Nälkäiset hän on täyttänyt hyvyyksillä, ja rikkaat hän on lähettänyt tyhjinä pois" (Luuk. 1:53).

Koronasta huolimatta keväällä pidettiin pyhäkouluja

Pyhäkouluja oli kevään ajan pidetty, mutta niitäkin uudella tavalla. Viikoittain pyhäkoulutädit olivat lähettäneet pyhäkoulun pienimmille pyhäkoulukirjeen, joka sitten kodeissa luettiin. Kirjeissä oli aina paitsi hengellistä asiaa myös pieniä tehtäviä pohdittaviksi. Tämäkin koitui kesäleirin hyväksi, sillä leirin pyhäkoulut rakennettiin kevään kirjeitä hyödyntäen. Kirjeiden kirjoittaminen piti pyhäkoulun sekä pyhäkoululaisten että -tätien mielessä: tuntui tärkeältä saada aina kirje aikaan joka viikko ja mieltä ilahdutti se, että kirjeitä luettiin ja niitä odotettiin.

Pyhäkouluissa puhuttiin mm. siitä, kuinka Daavid kasvoi paimenpojasta Herran avulla Goljatin voittajaksi ja lopulta myös Israelin hallitsijaksi. Herra opetti häntä elämän eri vaiheissa. Daavid halusi oppia ja olla kuuliainen Herralle. Herra piti hänestä huolen niin kuin Hän pitää myös meistä, kun haluamme elää elämämme Hänen ominaan.

Yhdessä leikittiin ja pelattiin tänäkin vuonna

Pallon pelaaminen, joka on aina yhtä mukavaa, onnistui yllättävän hyvin käsineet kädessä. Päästiin myös veden äärelle sekä uimaan että pieniin kisoihin. Kaikissa kisoissa oli mukavaa se, että jokaisella oli yhtä hyvät mahdollisuudet pärjätä: yllättävissä kohdissa esimerkiksi leirin pienimmät onnistuivat hienosti. Yksi suosituista ohjelmanumeroista tänä vuonna oli etsintäkisa. Leirialueelle oli piilotettu iso määrä pieniä eläinten kuvia, jotka piti paikallistaa. Tehtävä ei ollut ihan helppo, sillä osa piiloista ei ollut ihan helppoja.

Ryhmät saivat aikaan upeita rakennelmia

Pienryhmät rakensivat leirin aikana luonnonmateriaaleista erilaisia rakennelmia. Syntyi mm. hienoja rakennuksia, siltoja, tuulimylly ja ihmishahmoja. Rakennukset syntyivät nekin yhdessä suunnitellen ja toteuttaen. Ei voinut muuta kuin ihmetellä ryhmien kekseliäisyyttä.

"Tietäköön kuningas, että me menimme Juudan maakuntaan, suuren Jumalan temppelille. Sitä rakennetaan suurista kivistä, ja hirsiä pannaan seiniin. Työ tehdään tarkasti ja sujuu heidän käsissään" (Esra 5:8).

Leiri on seurakuntaelämä pienoiskoossa

Leirin onnistuminen perustuu siihen, että kaikki tekevät yhdessä työtä: leiriä suunnitellaan yhdessä ja se toteutetaan yhdessä. Kaikkien voimavarat ja halu palvella ovat tärkeitä. Saimme tänäkin vuonna iloita siitä, että palvelualttiutta riitti. On hienoa huomata, kuinka lapset ovat kasvaneet nuoriksi ja kuinka he ovat valmiita ottamaan entistä enemmän vastuuta monenlaisista asioista.

Leiriltä lähdettiin jälleen hyvillä ja kiitollisin mielin: oman seurakunnan keskellä on hyvä olla.

Leirin vastuunkantajat

Poimintoja sivuiltamme

Evankeliumi on aivan jokaiselle ihmiselle tarkoitettu sovituksen sana (2. Kor. 5:19). Jumala ei kuitenkaan pelasta yhtäkään ihmistä väkisin ja ilman ihmisen omaa tahtoa ja ilman ihmisen antamaa lupaa. Jokaisen tulee ottaa evankeliumi henkilökohtaisesti ja omakohtaisesti vastaan, uskoa evankeliumi, tehdä parannus synneistänsä ja alkaa seurata Jeesusta Jumalan sanan, Raamatun, ilmoittamalla totuuden ja kuuliaisuuden tiellä.

Lue kirjoitus "Evankeliumin sana" kokonaisuudessaan täältä.