Terveiset lasten ja nuorten hengelliseltä kesäleiriltä 2017

Leiriä kohden

Leirille virittäydyttiin yhdessä kesäkuun lopussa pidetyssä tilaisuudessa, jossa muisteltiin aiempia leirejä mm. laulamalla leirilauluja ja katsomalla kuvia edeltävältä leiriltä ja rukoilemalla leirin puolesta.

Leirin kaikkien vastuunkantajien palaverissa leiriä edeltävällä viikolla palautimme mieleen paitsi hoidettavia käytännön asioita ja vastuita myös sen miksi leiri pidetään. Palaveri pidettiin ison järven rannalla korkealla kalliolla. Järvellä kävi ajoittain kova tuuli. Ihmisen elämäkin on kuin tuollainen järvi: välillä on tyyntä ja välillä tuulet käyvät. Ihmisen ymmärrys ja näkökyky ovat rajallisia. Ratkaisu, joka nyt vaikuttaa hyvältä, voi seuraavassa hetkessä osoittautua vääräksi ja jopa vahingolliseksi.

"Miehen mielestä on oikea monikin tie, joka lopulta on kuoleman tie" (San. 14:12).

"Herra vahvistaa sen miehen askeleet, jonka tie hänelle kelpaa" (Ps. 37:23).

"Katso, tämän ainoastaan olen löytänyt: että Jumala on tehnyt ihmiset suoriksi, mutta itse he etsivät monia mutkia" (Saarn. 7:29).

Onneksi Jumala, joka on luonut taivaan ja maan ja myös meidät, tarjoaa meille mahdollisuutta elää hänen yhteydessään. Silloin voi elämän eri tilanteissa viedä asiat rukouksella Hänelle ja pyytää johdatusta elämäänsä – elää sitä suunnitelmaa, joka Hänellä on varattuna jokaisen ihmisen elämän varalle. Leirillä haluammekin luoda mahdollisimman hyvät puitteet Herran kohtaamiselle ja Jeesukseen tutustumiselle – nuorimmasta vanhimpaan leiriläiseen asti.

Leiri on erilainen

Leirilläolo on hyvin erilaista kuin muu elämä: kaverit jäävät kotiin ja kännykät suljetaan. Leirillä ollaan koko ajan yhdessä isolla joukolla niin raamattutunneilla kuin peli- ja leikkihetkissäkin. Se vaatii sopeutumista: on tärkeää oppia ottamaan muut huomioon.

Opimme arvostamaan perusasioita, joita pidämme muuten usein itsestäänselvinä esimerkiksi lämpöä ja hyvää ruokaa. Leirillä on monenlaisia askareita, joihin jokainen leiriläinen iästä riippumatta voi osallistua voimiensa ja taitojensa mukaan. Jokaisen panos on tärkeä. Tarttumalla reippaasti toimeen opimme kaikki tekemään yhdessä asioita.

Kolme kesäistä päivää – vaikutus koko elämään

Leirin pääkohderyhmä on lapset ja nuoret. He ovat elämässään monien valintojen äärellä. Opetus leirillä on erityisen tärkeää. Raamatusta etsitään vastauksia kysymyksiin ja varustetaan leiriläisiä elämän tuleviin haasteisiin. Oikeiden valintojen tekeminen ajassamme ei ole helppoa, mutta Jeesus antaa siihen voiman.

"Totuta poikanen tiensä suuntaan, niin hän ei vanhanakaan siitä poikkea" (San. 22:6).

Leirillä saimme paljon oppia ajattelemisesta

Raamattutunneilla yhtenä keskeisenä teemana oli tutkia, mitä Raamattu sanoo ajattelemisesta. Liikkeelle lähdettiin siitä mitä Jumala ajattelee.

"Mikä on ihminen, että hänestä lukua pidät, mikä ihmislapsi, että häntä ajattelet" (Ps 144:3).

"Sillä minä tunnen ajatukseni, jotka minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra: rauhan eikä turmion ajatukset: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon" (Jer. 29:11).

Jumala ajattelee meitä kohtaan hyviä ajatuksia: Hän toivoo, että jokainen ihminen voisi pelastua ja päästä iankaikkiseen elämään. Hänellä on myös suunnitelma jokaisen ihmisen koko ajallisen elämän varalle. Siinä suunnitelmassa voi elää, kun kysyy Jumalan tahtoa kaikissa elämänsä asioissa ja toimii Hänen johdatuksensa mukaan kaikessa.

"Tarkkaa, mitä sanon: Herra on antava sinulle ymmärrystä kaikkeen" (2. Tim. 2:7).

Daavidin neuvo pojalleen Salomolle, soveltuu meillekin ajatteluohjeeksi:

"Ja sinä, minun poikani Salomo, opi tuntemaan isäsi Jumala ja palvele häntä ehyellä sydämellä ja alttiilla mielellä, sillä Herra tutkii kaikki sydämet ja ymmärtää kaikki ajatukset ja aivoitukset. Jos häntä etsit, niin sinä löydät hänet, mutta jos luovut hänestä, niin hän hylkää sinut iankaikkisesti" (1 Aikak. 28:9).

Ohjattu toiminta on mukavaa yhdessäolemista

Tänäkin vuonna leirillä oli paljon ohjattua toimintaa. Ryhmät kisailivat toisiaan vastaan monissa eri tehtävissä – vedessä ja rannalla. Koppipalloa pelattiin taas innokkaasti. Pyhäkoululaiset rakensivat rantahiekalle upean hiekkalinnakokonaisuuden, jota saimme ihailla koko leirin ajan. Pihassa pelattiin pallopelejä erilaisilla kokoonpanoilla. Leiriläiset tekivät myös luonnonantimia hyödyntäen leiriä kuvaavan askartelun. Töistä tuli jälleen upeita.

Jeesuksen siunaava käsi ohjaa leiriä

Leirin vetäjät ja muut vastuunkantajat tekevät aina parhaansa, että leiri onnistuisi mahdollisimman hyvin. Herra vaikuttaa meissä tahtomisen ja tekemisen, jonka teemme parhaalla ymmärryksellämme.

"Hyvää tekeväinen sielu tulee ravituksi, ja joka muita virvoittaa se itse kostuu" (San. 11:25).

Elämä jatkuu leirin jälkeen

Leirin jälkeen on hyvä jatkaa Jeesuksen seuraamista yhdessä seurakunnan kanssa ja sen tilaisuuksien tukemana. Varttuessaan pyhäkoululaiset siirtyvät ns. nuorten tunnille, jossa viikoittain käsitellään sanaa nuoren elämän kannalta samaan aikaan kun nuoremmat tutustuvat pyhäkoulussa Jeesukseen omalla tasollaan.

Leirin vastuunkantajat

Tiedote

Tiedote lasten ja nuorten leiriin liittyen.

Leiriä edeltävinä päivinä, leirin aikana ja vielä vähän leirin jälkeenkin keskitymme täysipainoisesti seurakunnan lasten ja nuorten leiriin.

Vastuunkantajiamme voi olla vaikea tavoittaa puhelimitse kyseisenä aikana.

Poimintoja sivuiltamme

Kuinka paljon helpompaa on lapsen tai nuoren tulla Herran luokse kuin varttuneemman, jonka elämässä jokainen erossa Herrasta vietetty päivä on vienyt kauemmas niin tekojen kuin ajatustenkin osalta. Siksi onkin tärkeää, että lapsille ja nuorille tarjotaan tilaisuus saada raamatunmukaista opetusta niin pyhäkoulussa kuin leireilläkin.

Lue kirjoitus "Leirimuistelot syyskuussa 2011 Tampereella" kokonaisuudessaan täältä.